Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης και Ενημέρωσης

Η Τηλεφωνική Γραμμή (Hotline) ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1997, με σκοπό την παροχή έγκυρης και επικαιροποιημένης πληροφόρησης και καθοδήγησης, σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Καλύπτοντας συνολικά 12 γλώσσες και διαλέκτους, η Τηλεφωνική Γραμμή παρέχει υπηρεσίες διερμηνείας και διαμεσολάβησης προς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που έρχονται σε επαφή με τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό σε όλη την Ελλάδα.

 

Κοινωνική Υπηρεσία

Η Κοινωνική Υπηρεσία παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Αθήνα, προσπαθώντας, μέσα από την αξιολόγηση των αναγκών τους, να τους καθοδηγήσει στις επιλογές της καθημερινότητάς τους, με στόχο τον εγκλιματισμό και την ένταξή τους στη χώρα υποδοχής. Ανάμεσα στα αιτήματα που εξυπηρετεί η Κοινωνική Υπηρεσία είναι η παροχή υλικής βοήθειας, οι παραπομπές για ιατρική περίθαλψη και στέγαση, η πρόσβαση παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση και άλλα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε ωφελούμενους με αυξημένη ευαλωτότητα όπως είναι τα θύματα βίας, τα ασυνόδευτα παιδιά, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και τα άτομα σε αστεγία.

 

Νομική Συμβουλευτική σε θέματα δικαιωμάτων και διαδικασιών

Η Υπηρεσία Νομικής Συμβουλευτικής σε θέματα δικαιωμάτων και διαδικασιών είναι μια υπηρεσία παροχής νομικής πληροφόρησης, που παρέχει κατευθύνσεις και ενημέρωση σχετικά με τα διαφορετικά στάδια της διαδικασίας του ασύλου, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις προσφύγων και μεταναστών, τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης, καθώς και διασύνδεση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα με δημόσιους φορείς και υπηρεσίες, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες έκδοσης δημόσιων εγγράφων όπως το ΑΦΜ, η κάρτα ανεργίας, η κάρτα μετρό κτλ.

 

                                           Χώρος Κοινωνικής Δικτύωσης

Ο Χώρος Κοινωνικής Δικτύωσης είναι ένας από τους πιο ζωτικούς χώρους του Κέντρου. Αποτελώντας το πρώτο σημείο επαφής των ωφελούμενων με το προσωπικό και τους εθελοντές του Κέντρου, όπου μπορούν να ενημερωθούν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να λάβουν πληροφόρηση, απαντώντας ερωτήσεις που έχουν. Ο Χώρος Κοινωνικής Δικτύωσης είναι ένα μέρος όπου μετανάστες και πρόσφυγες, εκτός από τις οργανωμένες συναντήσεις τους με τις Υπηρεσίες του Κέντρου, μπορούν να απολαύσουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, να διαβάσουν βιβλία ή να παίξουν επιτραπέζια και να κοινωνικοποιηθούν σε ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η Παιδική Γωνιά, όπου οι γονείς μπορούν να χαρούν το παιχνίδι με τα παιδιά τους και να περάσουν ποιοτικό οικογενειακό χρόνο.

 

Μαθήματα Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας

Το πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών και αγγλικών για ενήλικες προσφέρεται από εξειδικευμένο προσωπικό με εμπειρία στην εκμάθηση ενηλίκων σε πολυπολιτισμικό πλαίσιο. Οι κύκλοι μαθημάτων έχουν τρίμηνη διάρκεια και τα τμήματα καλύπτουν διαφορετικά επίπεδα (αρχαρίων, μεσαίο επίπεδο και προχωρημένο).

 

Ψυχοκοινωνικές Δραστηριότητες για παιδιά

Στο Κέντρο προσφέρονται δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας, παιδιά ηλικίας 6-12, καθώς και δραστηριότητες σε εφήβους. Ο Παιδαγωγός του Κέντρου με εκπαιδευμένους εθελοντές τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον προσφυγικό πληθυσμό υλοποιούν σε σταθερή βάση το Νηπιαγωγείο, το οποίο λειτουργεί ως προετοιμασία πριν την εγγραφή στο δημόσιο σύστημα. Επίσης, τα παιδιά σχολικής ηλικίας υποστηρίζονται με ενισχυτική διδασκαλία ενώ η ομάδα εφήβων συμμετέχει σε δραστηριότητες ψυχοκοινωνικής στήριξης, τις οποίες επιλέγουν και συνδιαμορφώθουν με τον Παιδαγωγό.

Ψυχοκοινωνικές Δραστηριότητες για ενήλικες

Τα προγράμματα Ψυχοκοινωνικών Δραστηριοτήτων για ενήλικες διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες των ωφελούμενων, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από την επικοινωνία με το προσωπικό του κέντρου.

Οι ενήλικες πρόσφυγες μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, όπως η προετοιμασία για την απασχολησιμότητα, υποστήριξη στη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, δραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής και ομάδες γυναικών/μαμάδων που ασχολούνται με χειροτεχνίες και κατασκευές.

Επιπλέον, μέσω του προγράμματος εθελοντισμού, οι εθελοντές από τον προσφυγικό πληθυσμό συμμετέχουν  υποστηρίζοντας ενεργά τη λειτουργία του Κέντρου.